donderdag 18 februari 2010

Quick weert varkensvlees voor moslims

PARIJS - Franse fastfoodketen wil moslims behagen door varkensvlees te weren. De baconliefhebber heeft het nakijken.


De burgemeester van het Noord-Franse Roubaix heeft een aanklacht ingediend tegen het plaatselijke snelrestaurant Quick omdat het geen varkensburgers meer verkoopt. Quick verving de bacon door gerookte kalkoen. Het restaurant is daardoor ‘halal’ geworden; moslims kunnen er zonder gewetensbezwaren een burger eten.

‘Discriminatie’ vindt de socialistische burgemeester René Vandierendonck, die een beroep doet op artikel 225-2 van het wetboek van strafrecht: verstrekking van een goed of dienst mag niet afhankelijk worden gemaakt van geloofsovertuigingen.

Enkele maanden geleden voerde Quick bij wijze van experiment bij een achttal vestigingen in Frankrijk een halalkeuken in. Het varkensvlees is van de kaart, het rundvlees komt van koeien die ritueel zijn geslacht. De moskee van Evry ziet toe op de naleving van de regels.

De keten hoopt zo meer islamitische klanten te trekken. De markt voor halalproducten in Frankrijk groeit jaarlijks met 10 procent en bedraagt nu al zo’n vijf miljard euro.
Geen enkele moslim meer
De proef van Quick begon zonder al te veel ophef. In Garges-lès-Gonesse, niet ver van Parijs, zijn klanten en personeel enthousiast. Bij buurman Kentucky Fried Chicken is geen enkele moslim meer te bekennen.

Ook in Roubaix trekt de Quick nu meer moslims. Maar een deel van de vaste clientèle blijkt moeite te hebben met de verandering. ‘Ik mis het spek’, zei een klant tegen de krant le Voix du Nord. In het centrum van Roubaix is geen ander fastfoodrestaurant.

De directie van Quick, dat 362 vestigingen in Frankrijk heeft, wilde eerst niet meegaan in het ‘politieke debat’, maar kwam later toch met een uitleg. ‘Het is voor een bedrijf normaal de ontwikkelingen in de markt te volgen.’ De proef met de halal-Quick loopt nog een half jaar.

Marine lePen, vicevoorzitter van het Front National, kan zo lang niet wachten. Volgens haar worden klanten zo gedwongen indirect islamitische organisaties in stand te houden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten