woensdag 3 februari 2010

Oproep tot gebed met luidsprekers toegestaan in Duitse stad

BERLIJN, February 2, 2010 (AFP) - Een stad in Duitsland kan de oproep tot gebed via luidspreker




De Duitse stad Rendsburg (noord) heeft gemachtigd de oproep tot gebed van de muezzin gestart door luidspreker vanaf de minaret van de moskee, ondanks protesten van een deel van de mensen, zei dinsdag de sociaal-democratische burgemeester, Andreas Breitner. Er zijn geen wettelijke gronden voor een mogelijk verbod, zei de burgemeester gesproken had de oproep tot gebed buiten de moskee.

Het project bepleit door de islamitische Center, waar de moskee beheert had uitgelokt sterke protesten van een aantal van de mensen die naar voren gebrachte het geluid veroorzaakt door deze oproep vijf keer per dag naar de gelovigen moslims uit te nodigen om te bidden. Een verzoekschrift geïnitieerd door de groep "geen publieke oproep tot het gebed" had 800 handtekeningen verzameld.

Maar volgens de burgemeester, een studie van mogelijke geluidsoverlast heeft aangetoond dat dit beroep buiten niet zou 40 decibel, dat is het niveau van een radio-of kreten van vogels dan, zei hij.
"De kleur van de huid, afkomst, geslacht of verschillende godsdiensten geen rol spelen (in dergelijke besluiten). En het is als deze," betoogde de burgemeester.

De moskee in de stad van meer dan 28.000 inwoners, ligt 100 km van Hamburg, is de grootste in de regio van Sleeswijk-Holstein, met twee minaretten 26 m hoog. Het werd ingehuldigd in het najaar van 2009.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten